Kombinacja norweska na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018 - Wikiwand
For faster navigation, this Iframe is preloading the Wikiwand page for Kombinacja norweska na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018.

Kombinacja norweska na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii

Kombinacja norweska na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018
Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2018
Pjongczang
ZIO 2014 ZIO 2022
Miejsce Daegwanryeong-myeon, Alpensia Jumping Park, Alpensia Cross-Country Centre
Data 14 – 22 lutego 2018
Liczba konkurencji 3

Kombinacja norweska na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018 – jedna z dyscyplin rozgrywanych podczas igrzysk w dniach 18–25 lutego 2018 w Daegwallyeong-myeon, w Korei Południowej. Zawody odbyły się w trzech konkurencjach[1].

Kwalifikacje

 Osobny artykuł: Kombinacja norweska na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018 – kwalifikacje.

W zawodach mogło wziąć udział maksymalnie 55 zawodników. Narodowy komitet olimpijski mógł wystawić co najwyżej 5 reprezentantów. Zawodnicy mogli wziąć udział, gdy zdobyli co najmniej jeden punkt w Pucharze Świata lub Pucharze Kontynentalnym w okresie kwalifikacyjnym od lipca 2016 roku do 21 stycznia 2018. W jednej konkurencji mogło wystąpić maksymalnie czterech zawodników z jednego kraju[2].

Terminarz

Oficjalny terminarz igrzysk[3].

Data Godzina Konkurencja Mistrz IO 2014
14 lutego 15:00 (UTC+09:00) / 7:00 (CET) Skocznia normalna Niemcy Eric Frenzel
17:45 (UTC+09:00) / 9:45 (CET) 10 km
20 lutego 19:00 (UTC+09:00) / 11:00 (CET) Skocznia duża Norwegia Jørgen Graabak
21:45 (UTC+09:00) / 13:45 (CET) 10 km
22 lutego 16:30 (UTC+09:00) / 8:30 (CET) Skocznia duża Norwegia Norwegia
19:20 (UTC+09:00) / 11:20 (CET) 4 x 5 km

Medaliści

Konkurencja
Złoto
Czas
Srebro
Czas
Brąz
Czas
Skocznia normalna/10 km Niemcy Eric Frenzel 24:51,4 Japonia Akito Watabe 24:56,2 Austria Lukas Klapfer 25:09,5
Skocznia duża/10 km Niemcy Johannes Rydzek 23:52,5 Niemcy Fabian Rießle 23:52,9 Niemcy Eric Frenzel 23:53,3
Drużynowo Niemcy Niemcy

Vinzenz Geiger

Fabian Rießle

Eric Frenzel

Johannes Rydzek

46:09,8 Norwegia Norwegia

Jan Schmid

Espen Andersen

Jarl Magnus Riiber

Jørgen Graabak

47:02,5 Austria Austria

Wilhelm Denifl

Lukas Klapfer

Bernhard Gruber

Mario Seidl

47:17,6

Przypisy

  1. Nordic Combined Events (ang.). Pyeongchang 2018. [dostęp 2017-12-06].
  2. Qualification System For the XXIII Olympic Winter Games Pyeongchang 2018 (ang.). Międzynarodowa Federacja Narciarska. [dostęp 2017-12-06].
  3. Schedule (ang.). Pyeongchang 2018. [dostęp 2017-11-30].
{{bottomLinkPreText}} {{bottomLinkText}}
Kombinacja norweska na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018
Listen to this article