Mistrzostwa Świata U-20 w Piłce Nożnej 2007 - Wikiwand
For faster navigation, this Iframe is preloading the Wikiwand page for Mistrzostwa Świata U-20 w Piłce Nożnej 2007.

Mistrzostwa Świata U-20 w Piłce Nożnej 2007

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii

Mistrzostwa Świata U-20 w Piłce Nożnej 2007
FIFA U-20 World Cup Canada 2007
OOjs UI icon arched-arrow-rtl.svg MŚ 2005 MŚ 2009 OOjs UI icon arched-arrow-ltr.svg
Dyscyplina piłka nożna
Organizator FIFA
Szczegóły turnieju
Gospodarz  Kanada
Otwarcie 1 lipca 2007, Burnaby
Zamknięcie (finał) 22 lipca 2007, Toronto
Liczba drużyn 24 (z 6 konfederacji)
Liczba aren 6 (w 6 miastach)
I miejsce  Argentyna
II miejsce  Czechy
III miejsce  Chile
Statystyki turnieju
Liczba meczów 52
Liczba bramek 135 (2,6 na mecz)
Oglądalność 1 195 299 (22 987 na mecz)
Król strzelców Argentyna Sergio Agüero
(6 bramek)
Najlepszy zawodnik (MVP) Argentyna Sergio Agüero
Strona internetowa

Mistrzostwa Świata U-20 w Piłce Nożnej 2007 – szesnasta edycja tego międzynarodowego turnieju piłkarskiego, odbywającego się w Kanadzie od 30 czerwca do 22 lipca 2007. Mecze rozgrywane były na boiskach w sześciu miastach: Toronto, Edmonton, Montreal, Ottawa, Victoria i Burnaby (aglomeracja Vancouver). Mecz finałowy został rozegrany w Toronto.

28 czerwca 2007, dwa dni przed meczem otwarcia, zostało sprzedanych 950 tys. biletów, co czyni ten turniej największym sportowym wydarzeniem jaki miał miejsce w tym kraju, a 3 lipca 2007 organizatorzy sprzedali milionowy bilet.

W turnieju uczestniczyło 24 młodzieżowych reprezentacji z sześciu konfederacji. Kanada zakwalifikowała się automatycznie jako gospodarz turnieju.

Stadiony

Victoria Toronto
Royal Athletic Park BMO Field
Pojemność: 14,500 Pojemność: 20,195
Burnaby Ottawa
Swangard Stadium Frank Clair Stadium
Pojemność: 10,000 Pojemność: 26,559
Edmonton Montreal
Commonwealth Stadium Stadion Olimpijski
Pojemność: 60,081 Pojemność: 65,255

Uczestnicy

23 drużyny zakwalifikowały się do mistrzostw świata do lat 20. Kanada jako gospodarz uczestniczy w turnieju bez kwalifikacji. Losowanie grup miało miejsce 3 marca 2007 w Liberty Grand Entertainment Complex w Toronto.

Konfederacja Turniej kwalifikacyjny Zakwalifikowani
AFC (Azja) Młodzieżowe Mistrzostwa Azji 2007 Japonia Japonia
Syria Syria
Korea Południowa Korea Południowa
Korea Północna Korea Północna
CAF (Afryka) Młodzieżowe Mistrzostwa Afryki 2007 Kongo Rep. Kongo
Gambia Gambia
Nigeria Nigeria
Zambia Zambia
CONCACAF
(Ameryka Północna, Środkowa i Karaiby)
Turniej CONCACAF U-20 2007 Kostaryka Kostaryka
Meksyk Meksyk
Panama Panama
Stany Zjednoczone Stany Zjednoczone
CONMEBOL (Ameryka Południowa) Młodzieżowe Mistrzostwa Ameryki Południowej 2007 Argentyna Argentyna
Brazylia Brazylia
Chile Chile
Urugwaj Urugwaj
OFC (Oceania) Turniej OFC U-20 2007 Nowa Zelandia Nowa Zelandia
UEFA (Europa) Mistrzostwa Europy U-20 w piłce nożnej 2007 Austria Austria
Czechy Czechy
Polska Polska
Portugalia Portugalia
Szkocja Szkocja
Hiszpania Hiszpania
Gospodarz Kanada Kanada
Reprezentant Austrii Rubin Okotie, próbujący pokonać bramkarza (Destin Onka) podczas meczu z reprezentacją Konga
Reprezentant Austrii Rubin Okotie, próbujący pokonać bramkarza (Destin Onka) podczas meczu z reprezentacją Konga

Składy

Lista składów drużyn

Faza grupowa

24 drużyny zostałe porozdzielane do 6 grup po 4 drużyny każda. Losowanie grup odbyło się 3 marca 2007. W grupach drużyny grają systemem kołowym. Dwie najlepsze drużyny z każdej grupy oraz cztery najlepsze zespoły, które zajęły trzecie miejsca awansowały do 1/8 finału.

Legenda
   Bezpośredni awans do fazy pucharowej.
   Awans do fazy pucharowej, jako jedna z czterech najlepszych drużyn zajmujących trzecie miejsce w grupie.
   Odpadnięcie z turnieju.

Grupa A

Lp. Drużyna M Z R P ZdG StG BB Pkt
1.
 Chile
3
2
1
0
6
0
+6
7
2.
 Austria
3
1
2
0
2
1
+1
5
3.
 Kongo
3
1
1
1
3
4
-1
4
4.
 Kanada
3
0
0
3
0
6
-6
0
Kanada  0 : 3  Chile
Kongo  1 : 1  Austria
Austria  1 : 0  Kanada
Chile  3 : 0  Kongo
Chile  0 : 0  Austria
Kanada  0 : 2  Kongo

1 lipca 2007
19:45 EDT
23:45 UTC
Kanada  0:3  Chile
Medina
25'
Carmona
54'
Grondona
81'
BMO Field, Toronto
Widzów: 19 526
Sędzia: Alberto Undiano Mallenco (Hiszpania)

2 lipca 2007
17:45 MDT
23:45 UTC
Kongo 
Ibara
59' (k)
1:1  Austria
Commonwealth Stadium, Edmonton
Widzów: 19 899
Sędzia: Enrico Wijngaarde (Surinam)

5 lipca 2007
17:45 MDT
23:45 UTC
Austria 
Okotie
47'
1:0  Kanada Commonwealth Stadium, Edmonton
Widzów: 31 579
Sędzia: Hernando Buitrago (Kolumbia)

5 lipca 2007
20:30 MDT
02:30 UTC
Chile 
3:0  Kongo Commonwealth Stadium, Edmonton
Widzów: 30 352
Sędzia: Ravshan Ermatov (Uzbekistan)

8 lipca 2007
20:00 EDT
00:00 UTC
Chile  0:0  Austria BMO Field, Toronto
Widzów: 19 526
Sędzia: Joel Aguilar (Salwador)

8 lipca 2007
18:00 MDT
00:00 UTC
Kanada  0:2  Kongo
Ngakosso
26'
Ikouma
60'
Commonwealth Stadium, Edmonton
Widzów: 32 058
Sędzia: Howard Webb (Anglia)

Grupa B

Lp. Drużyna M Z R P ZdG StG BB Pkt
1.
 Hiszpania
3
2
1
0
8
5
+3
7
2.
 Zambia
3
1
1
1
4
3
+1
4
3.
 Urugwaj
3
1
1
1
3
4
-1
4
4.
 Jordania
3
0
1
2
3
6
-3
1
Jordania  1 : 1  Zambia
Hiszpania  2 : 2  Urugwaj
Urugwaj  1 : 0  Jordania
Zambia  1 : 2  Hiszpania
Hiszpania  4 : 2  Jordania
Urugwaj  0 : 2  Zambia

1 lipca 2007
14:15 PDT
21:15 UTC
Jordania 
Salim
41'
1:1  Zambia
Tembo
8' (k)
Swangard Stadium, Burnaby
Widzów: 10 000
Sędzia: Terry Vaughn (USA)

1 lipca 2007
17:00 PDT
00:00 UTC
Hiszpania 
Adrián
71'
Capel
90'+3'
2:2  Urugwaj
Swangard Stadium, Burnaby
Widzów: 10 000
Sędzia: Wolfgang Stark (Niemcy)

4 lipca 2007
17:00 PDT
00:00 UTC
Urugwaj 
Cavani
40'
1:0  Jordania Swangard Stadium, Burnaby
Widzów: 10 000
Sędzia: Peter O’Leary (Nowa Zelandia)

4 lipca 2007
19:45 PDT
02:45 UTC
Zambia 
Njobvu
74'
1:2  Hiszpania
Swangard Stadium, Burnaby
Widzów: 10 000
Sędzia: German Arredondo (Meksyk)

7 lipca 2007
14:15 PDT
21:15 UTC
Hiszpania 
Adrián
29'
32'
38'
Marcos García
79'
4:2  Jordania
Al Zaideh
48'
Salim
56'
Swangard Stadium, Burnaby
Widzów: 10 000
Sędzia: Hernando Buitrago (Kolumbia)

7 lipca 2007
14:15 PDT
21:15 UTC
Urugwaj 
0:2  Zambia
Mulenga
22' (k)
Kola
51'
Royal Athletic Park, Victoria
Widzów: 11 500
Sędzia: Martin Hansson (Szwecja)

Grupa C

Lp. Drużyna M Z R P ZdG StG BB Pkt
1.
 Meksyk
3
3
0
0
7
2
+5
9
2.
 Gambia
3
2
0
1
3
4
-1
6
3.
 Portugalia
3
1
0
2
4
4
0
3
4.
 Nowa Zelandia
3
0
0
3
1
5
-4
0
Portugalia  2 : 0  Nowa Zelandia
Gambia  0 : 3  Meksyk
Nowa Zelandia  0 : 1  Gambia
Meksyk  2 : 1  Portugalia
Nowa Zelandia  1 : 2  Meksyk
Portugalia  1 : 2  Gambia

2 lipca 2007
14:15 EDT
18:15 UTC
Portugalia 
Bruno Gama
45'
61' (k)
2:0  Nowa Zelandia BMO Field, Toronto
Widzów: 19 526
Sędzia: Hernando Buitrago (Kolumbia)

2 lipca 2007
17:00 EDT
21:00 UTC
Gambia  0:3  Meksyk
BMO Field, Toronto
Widzów: 19 526
Sędzia: Ravshan Ermatov (Uzbekistan)

5 lipca 2007
17:00 EDT
21:00
Nowa Zelandia  0:1  Gambia
Jallow
22'
BMO Field, Toronto
Widzów: 11 869
Sędzia: Joel Aguilar (Salwador)

5 lipca 2007
19:45 EDT
23:45
Meksyk 
2:1  Portugalia
BMO Field, Toronto
Widzów: 19 526
Sędzia: Howard Webb (Anglia)

8 lipca 2007
15:15 MDT
21:15 UTC
Nowa Zelandia 
Pelter
89'
1:2  Meksyk
Commonwealth Stadium, Edmonton
Widzów: 29 792
Sędzia: Mohamed Benouza (Angola)

8 lipca 2007
17:15 EDT
21:15 UTC
Portugalia 
Condesso
20'
1:2  Gambia
Jallow
44' (k}
Mansally
68'
Stadion Olimpijski, Montréal
Widzów: 28 402
Sędzia: Wolfgang Stark (Niemcy)

Grupa D

Lp. Drużyna M Z R P ZdG StG BB Pkt
1.
 Stany Zjednoczone
3
2
1
0
9
3
+6
7
2.
 Polska
3
1
1
1
3
7
-4
4
3.
 Brazylia
3
1
0
2
4
5
-1
3
4.
 Korea Południowa
3
0
2
1
4
5
-1
2
Polska  1 : 0  Brazylia
Korea Południowa  1 : 1  Stany Zjednoczone
Stany Zjednoczone  6 : 1  Polska
Brazylia  3 : 2  Korea Południowa
Brazylia  1 : 2  Stany Zjednoczone
Polska  1 : 1  Korea Południowa

30 czerwca 2007
14:15 EDT
18:15 UTC
Polska 
1:0  Brazylia
 
Stadion Olimpijski, Montreal
Widzów: 55 800
Sędzia: Howard Webb (Anglia)

30 czerwca 2007
17:00 EDT
21:00 UTC
Korea Południowa 
Shin Young-rok
38'
1:1  Stany Zjednoczone
Stadion Olimpijski, Montreal
Widzów: 55 800
Sędzia: Joel Aguilar (Salwador)

3 lipca 2007
17:00 EDT
21:00 UTC
Stany Zjednoczone 
Szetela
9'
51'
Adu
20'
45+3'
85'
Altidore
70'
6:1  Polska
Stadion Olimpijski, Montreal
Widzów: 35 801
Sędzia: Martin Hansson (Szwecja)

3 lipca 2007
19:45 EDT
23:45 UTC
Brazylia 
Amaral
35'
Pato
48'
59'
3:2  Korea Południowa
Shim Young-sung
83'
Shin Young-rok
89'
Stadion Olimpijski, Montreal
Widzów: 35 801
Sędzia: Viktor Kassai (Węgry)

6 lipca 2007
19:45 EDT
23:45 UTC
Brazylia 
Lima
64'
1:2  Stany Zjednoczone
Altidore
25'
81'
Franka Clair Stadium, Ottawa
Widzów: 26 559
Sędzia: Alberto Undiano Mallenco (Hiszpania)

6 lipca 2007
19:45 EDT
23:45 UTC
Polska 
1:1  Korea Południowa
Stadion Olimpijski, Montreal
Widzów: 34 912
Sędzia: Enrico Wijngaarde (Surinam)

Grupa E

Lp. Drużyna M Z R P ZdG StG BB Pkt
1.
 Argentyna
3
2
1
0
7
0
+7
7
2.
 Czechy
3
1
2
0
4
3
+1
5
3.
 Korea Północna
3
0
2
1
2
3
-1
2
4.
 Panama
3
0
1
2
1
8
-7
1
Korea Północna  0 : 0  Panama
Argentyna  0 : 0  Czechy
Czechy  2 : 2  Korea Północna
Panama  0 : 6  Argentyna
Argentyna  1 : 0  Korea Północna
Czechy  2 : 1  Panama

30 czerwca 2007
16:30 EDT
20:30 UTC
Korea Północna  0:0  Panama Frank Clair Stadium, Ottawa
Widzów: 26 559
Sędzia: Mohamed Benouza (Algieria)

30 czerwca 2007
19:15 EDT
23:15 UTC
Argentyna  0:0  Czechy Frank Clair Stadium, Ottawa
Widzów: 26 559
Sędzia: Martin Hansson (Szwecja)

3 lipca 2007
17:00 EDT
21:00 UTC
Czechy 
Kalouda
56'
Fenin
66'
2:2  Korea Północna
Kim
12'
Jon
89' (k)
Frank Clair Stadium, Ottawa
Widzów: 22 200
Sędzia: Alberto Undiano Mallenco (Hiszpania)

3 lipca 2007
19:45 EDT
23:45 UTC
Panama  0:6  Argentyna
Moralez
20'
27'
Zarate
23'
Agüero
25'
62'
Di María
76'
Frank Clair Stadium, Ottawa
Widzów: 23 500
Sędzia: Subkhiddin Mohd Salleh (Malezja)

6 lipca 2007
17:00 EDT
21:00 UTC
Argentyna 
1:0  Korea Północna Frank Clair Stadium, Ottawa
Widzów: 26 559
Sędzia: Viktor Kassai (Węgry)

6 lipca 2007
17:00 EDT
21:00 UTC
Czechy 
Kalouda
79'
Streštík
82'
2:1  Panama
Stadion Olimpijski, Montréal
Widzów: 34 912
Sędzia: Steven Depiero (Kanada)

Grupa F

Lp. Drużyna M Z R P ZdG StG BB Pkt
1.
 Japonia
3
2
1
0
4
1
+3
7
2.
 Nigeria
3
2
1
0
3
0
+3
7
3.
 Kostaryka
3
1
0
2
2
3
-1
3
4.
 Szkocja
3
0
0
3
2
7
-5
0
Japonia  3 : 1  Szkocja
Nigeria  1 : 0  Kostaryka
Kostaryka  0 : 1  Japonia
Szkocja  0 : 2  Nigeria
Japonia  0 : 0  Nigeria
Szkocja  1 : 2  Kostaryka

1 lipca 2007
14:15 PDT
21:15 UTC
Japonia 
3:1  Szkocja
Royal Athletic Park, Victoria
Widzów: 11 500
Sędzia: German Arredondo (Meksyk)

1 lipca 2007
17:00 PDT
00:00 UTC
Nigeria 
Ideye
75'
1:0  Kostaryka Royal Athletic Park, Victoria
Widzów: 11 500
Sędzia: Peter O’Leary (Nowa Zelandia)

4 lipca 2007
17:00 PDT
00:00 UTC
Kostaryka  0:1  Japonia
Tanaka
68'
Royal Athletic Park, Victoria
Widzów: 10 500
Sędzia: Wolfgang Stark (Niemcy)

4 lipca 2007
19:45 PDT
02:45 UTC
Szkocja  0:2  Nigeria
Bala
49'
78'
Royal Athletic Park, Victoria
Widzów: 10 500
Sędzia: Terry Vaughn (USA)

7 lipca 2007
17:00 PDT
00:00 UTC
Japonia  0:0  Nigeria Royal Athletic Park, Victoria
Widzów: 11 500
Sędzia: German Arredondo (Meksyk)

7 lipca 2007
17:00 PDT
00:00 UTC
Szkocja 
1:2  Kostaryka
Herrera
57'
McDonald
90+2'
Swangard Stadium, Burnaby
Widzów: 10 000
Sędzia: Subkhiddin Mohd Salleh (Malezja)

Drużyny z trzecich miejsc

Ranking drużyn, które zajęły trzecie miejsce w grupie. Cztery najlepsze awansowały do fazy pucharowej.

Gr. Drużyna M Z R P ZdG StG BB Pkt
A
 Kongo
3
1
1
1
3
4
-1
4
B
 Urugwaj
3
1
1
1
3
4
-1
4
C
 Portugalia
3
1
0
2
4
4
0
3
D
 Brazylia
3
1
0
2
4
5
-1
3
E
 Kostaryka
3
1
0
2
2
3
-1
3
F
 Korea Północna
3
0
2
1
2
3
-1
2


Faza pucharowa

1/8 finału Ćwierćfinały Półfinały Finał
                           
11 lipcaEdmonton            
  Austria  2
14 lipcaToronto
  Gambia  1  
  Austria  2
11 lipcaToronto
    Stany Zjednoczone  1  
  Stany Zjednoczone  2
18 lipcaEdmonton
  Urugwaj  1  
  Austria  0
11 lipcaBurnaby
    Czechy  2  
  Hiszpania  4
14 lipcaEdmonton
  Brazylia  2  
  Hiszpania  1 (3)
11 lipca – Victoria
    Czechy  1 (4)  
  Japonia  2 (3)
22 lipcaToronto
  Czechy  2 (4)  
  Czechy  1
12 lipcaToronto
    Argentyna  2
  Argentyna  3
15 lipcaOttawa
  Polska  1  
  Argentyna  1
12 lipcaMontreal
    Meksyk  0  
  Meksyk  3
19 lipcaToronto
  Kongo  0  
  Argentyna  3
12 lipcaEdmonton
    Chile  0   Mecz o 3. miejsce
  Chile  1
15 lipcaMontreal 22 lipcaToronto
  Portugalia  0  
  Chile  4   Austria  0
12 lipcaOttawa
    Nigeria  0     Chile  1
  Zambia  1
  Nigeria  2  


1/8 finału

11 lipca 2007
17:45 MDT
23:45 UTC
Austria 
Prödl
45+1'
Hoffer
81'
2:1  Gambia
Gómez
69'
Commonwealth Stadium, Edmonton
Widzów: 18 721
Sędzia: Mohamed Benouza (Algieria)

11 lipca 2007
19:45 EDT
23:45 UTC
Stany Zjednoczone 
2:1 (dogr.)  Urugwaj
BMO Field, Toronto
Widzów: 19 526
Sędzia: Ravshan Ermatov (Uzbekistan)

11 lipca 2007
20:15 PDT
03:15 UTC
Hiszpania 
Pique
43'
García
84'
Bueno
102'
Adrián López
120+1'
4:2 (dogr.)  Brazylia
Swangard Stadium, Burnaby
Widzów: 10 000
Sędzia: Martin Hansson (Szwecja)

11 lipca 2007
20:15 PDT
03:15 UTC
Japonia 
Makino
22'
Morishima
47' (k)
2:2 (dogr.)
k. 3:4
 Czechy
Kúdela
74' (k)
Mareš
77' (k)
Royal Athletic Park, Victoria
Widzów: 11 500
Sędzia: Hernando Buitrago (Kolumbia)
    Rzuty karne  
Yasuda Pudło (bramkarz obronił)
Aoki Karny–gol
Makino Karny–gol
Morishima Pudło (bramkarz obronił)
Kashiwagi Karny–gol
Karny–gol Fenin
Karny–gol Kúdela
Karny–gol Suchý
Pudło Pekhart
Karny–gol Okleštěk

12 lipca 2007
16:45 EDT
20:45 UTC
Argentyna 
Di María
40'
Agüero
46'
86'
3:1  Polska
BMO Field, Toronto
Widzów: 19 526
Sędzia: Joel Aguilar (Salwador)

12 lipca 2007
16:45 EDT
20:45 UTC
Zambia 
Kola
33'
1:2  Nigeria
Echiejile
3'
Akabueze
57'
Frank Clair Stadium, Ottawa
Widzów: 22 531
Sędzia: Wolfgang Stark (Niemcy)

12 lipca 2007
17:45 MDT
23:45 UTC
Chile 
Vidal
45'
1:0  Portugalia Commonwealth Stadium, Edmonton
Widzów: 24 687
Sędzia: Subkhiddin Mohd Salleh (Malezja)

12 lipca 2007
19:45 EDT
23:45 UTC
Meksyk 
dos Santos
23' (k)
Esparza
85'
Barrera
90+4'
3:0  Kongo Stadion Olimpijski, Montreal
Widzów: 40 204
Sędzia: Viktor Kassai (Węgry)

Ćwierćfinały

14 lipca 2007
14:45 EDT
18:45 UTC
Austria 
Okotie
43'
Hoffer
105'
2:1 (dogr.)  Stany Zjednoczone
BMO Field, Toronto
Widzów: 19 526
Sędzia: Martin Hansson (Szwecja)

14 lipca 2007
17:45 MDT
23:45 UTC
Hiszpania 
Mata
110'
1:1 (dogr.)
k. 3:4
 Czechy
Kalouda
103'
Commonwealth Stadium, Edmonton
Widzów: 26 801
Sędzia: Ravshan Ermatov (Uzbekistan)
    Rzuty karne  
Mata Karny–gol
Adrián Karny–gol
Valiente Pudło
García Karny–gol
Piqué Pudło (bramkarz obronił)
Karny–gol Fenin
Karny–gol Suchý
Karny–gol Kúdela
Karny–gol Pekhart

15 lipca 2007
14:45 EDT
18:45 UTC
Chile 
Grondona
96'
Isla
114' (k)
117'
Vidangossy
120+2'
4:0 (dogr.)  Nigeria Stadion Olimpijski, Montreal
Widzów: 46 252
Sędzia: Howard Webb (Anglia)

15 lipca 2007
19:45 EDT
23:45 UTC
Argentyna 
1:0  Meksyk Frank Clair Stadium, Ottawa
Widzów: 26 559
Sędzia: Alberto Undiano Mallenco (Hiszpania)

Półfinały

18 lipca 2007
17:45 MDT
23:45 UTC
Austria  0:2  Czechy
Commonwealth Stadium, Edmonton
Widzów: 28401
Sędzia: Howard Webb (Anglia)

19 lipca 2007
19:45 EDT
23:45 UTC
Chile  0:3  Argentyna
di Maria
12'
Yacob
65'
Moralez
90'+3
BMO Field, Toronto
Widzów: 19526
Sędzia: Wolfgang Stark (Niemcy)

Mecz o 3. miejsce

22 lipca 2007
12:15 EDT
16:15 UTC
Austria  0:1  Chile
Martinez
45+1'
BMO Field, Toronto
Widzów: 19 526
Sędzia: Martin Hansson (Szwecja)

Finał

22 lipca 2007
15:15 EDT
19:15 UTC
 Czechy
Fenin
60'
1:2  Argentyna
BMO Field, Toronto

Najlepsi strzelcy

6 goli
5 goli
4 gole
3 gole
2 gole

Linki zewnętrzne

{{bottomLinkPreText}} {{bottomLinkText}}
Mistrzostwa Świata U-20 w Piłce Nożnej 2007
Listen to this article