For faster navigation, this Iframe is preloading the Wikiwand page for Narciarstwo alpejskie na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018.

Narciarstwo alpejskie na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii

Narciarstwo alpejskie na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018
Ilustracja
Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2018
Pjongczang
ZIO 2014 ZIO 2022
Miejsce

Jeongseon Alpine Centre, Jeongseon

Data

11 – 24 lutego 2018

Liczba konkurencji

11

Narciarstwo alpejskie na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018 – jedna z dyscyplin rozgrywanych podczas igrzysk w Korei Południowej w dniach 11–24 lutego 2018. Zawody odbyły się w jedenastu konkurencjach: zjeździe, supergigancie, slalomie, slalomie gigancie i superkombinacji kobiet i mężczyzn oraz – po raz pierwszy na zimowych igrzyskach olimpijskich – drużynowych[1].

Kwalifikacje

Liczba miejsc do obsadzenia na igrzyskach została ustalona przez Międzynarodowy Komitet Olimpijski. W zawodach mogło wziąć udział maksymalnie 320 zawodników i zawodniczek. Narodowy komitet olimpijski mógł wystawić maksymalnie 22 reprezentantów (w tym maksymalnie 14 jednej płci). W zawodach drużynowych można było wystawić tylko jedną drużynę[2].

Terminarz

Oficjalny terminarz igrzysk[3].

Data Godzina Konkurencja
11 lutego 11:00 (UTC+09:00) / 3:00 (CET) Zjazd mężczyzn
12 lutego 10:15 (UTC+09:00) / 2:15 (CET) Slalom gigant kobiet
13:45 (UTC+09:00) / 5:45 (CET)
13 lutego 11:30 (UTC+09:00) / 3:30 (CET) Superkombinacja mężczyzn
15:00 (UTC+09:00) / 7:00 (CET)
14 lutego 10:15 (UTC+09:00) / 2:15 (CET) Slalom kobiet
13:45 (UTC+09:00) / 5:45 (CET)
15 lutego 11:00 (UTC+09:00) / 3:00 (CET) Supergigant mężczyzn
17 lutego 11:00 (UTC+09:00) / 3:00 (CET) Supergigant kobiet
18 lutego 10:15 (UTC+09:00) / 2:15 (CET) Slalom gigant mężczyzn
13:45 (UTC+09:00) / 5:45 (CET)
21 lutego 11:00 (UTC+09:00) / 3:00 (CET) Zjazd kobiet
22 lutego 10:15 (UTC+09:00) / 2:15 (CET) Slalom mężczyzn
13:45 (UTC+09:00) / 5:45 (CET)
23 lutego 11:00 (UTC+09:00) / 3:00 (CET) Superkombinacja kobiet
14:30 (UTC+09:00) / 6:30 (CET)
24 lutego 11:00 (UTC+09:00) / 3:00 (CET) Zawody drużynowe

Medaliści

Konkurencja
Gold medal.svg
Złoto
Czas
Silver medal.svg
Srebro
Czas
Bronze medal.svg
Brąz
Czas
Mężczyźni
Zjazd Norwegia Aksel Lund Svindal 1:40,25 Norwegia Kjetil Jansrud 1:40,37 Szwajcaria Beat Feuz 1:40,43
Slalom Szwecja André Myhrer 1:38,99 Szwajcaria Ramon Zenhäusern 1:39,33 Austria Michael Matt 1:39,66
Slalom gigant Austria Marcel Hirscher 2:18,04 Norwegia Henrik Kristoffersen 2:19,31 Francja Alexis Pinturault 2:19,35
Supergigant Austria Matthias Mayer 1:24,44 Szwajcaria Beat Feuz 1:24,57 Norwegia Kjetil Jansrud 1:24,62
Superkombinacja Austria Marcel Hirscher 2:06.52 Francja Alexis Pinturault 2:06.75 Francja Victor Muffat-Jeandet 2:07.54
Kobiety
Zjazd Włochy Sofia Goggia 1:39,22 Norwegia Ragnhild Mowinckel 1:39,31 Stany Zjednoczone Lindsey Vonn 1:39,69
Slalom Szwecja Frida Hansdotter 1:38,63 Szwajcaria Wendy Holdener 1:38,68 Austria Katharina Gallhuber 1:38,95
Slalom gigant Stany Zjednoczone Mikaela Shiffrin 2:20,02 Norwegia Ragnhild Mowinckel 2:20,41 Włochy Federica Brignone 2:20,48
Supergigant Czechy Ester Ledecká 1:21,11 Austria Anna Veith 1:21,12 Liechtenstein Tina Weirather 1:21,22
Superkombinacja Szwajcaria Michelle Gisin 2:20,90 Stany Zjednoczone Mikaela Shiffrin 2:21,87 Szwajcaria Wendy Holdener 2:22,34
Drużynowe
Zawody drużynowe  Szwajcaria
Denise Feierabend
Wendy Holdener
Daniel Yule
Ramon Zenhäusern
 Austria
Katharina Gallhuber
Katharina Liensberger
Michael Matt
Marco Schwarz
 Norwegia
Nina Haver-Løseth
Kristin Anna Lysdahl
Sebastian Foss Solevåg
Leif Kristian Nestvold-Haugen

Linki zewnętrzne

Przypisy

  1. Alpine Skiing Events (ang.). Pyeongchang 2018. [dostęp 2017-12-08]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-02-10)].
  2. Qualifiaction System For The XXIII Oympic Winter Games Pyeongchang 2018 (ang.). Międzynarodowa Federacja Narciarska. [dostęp 2017-12-08].
  3. Schedule (ang.). Pyeongchang 2018. [dostęp 2017-12-08].
{{bottomLinkPreText}} {{bottomLinkText}}
Narciarstwo alpejskie na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018
Listen to this article

This browser is not supported by Wikiwand :(
Wikiwand requires a browser with modern capabilities in order to provide you with the best reading experience.
Please download and use one of the following browsers:

This article was just edited, click to reload
This article has been deleted on Wikipedia (Why?)

Back to homepage

Please click Add in the dialog above
Please click Allow in the top-left corner,
then click Install Now in the dialog
Please click Open in the download dialog,
then click Install
Please click the "Downloads" icon in the Safari toolbar, open the first download in the list,
then click Install
{{::$root.activation.text}}

Install Wikiwand

Install on Chrome Install on Firefox
Don't forget to rate us

Tell your friends about Wikiwand!

Gmail Facebook Twitter Link

Enjoying Wikiwand?

Tell your friends and spread the love:
Share on Gmail Share on Facebook Share on Twitter Share on Buffer

Our magic isn't perfect

You can help our automatic cover photo selection by reporting an unsuitable photo.

This photo is visually disturbing This photo is not a good choice

Thank you for helping!


Your input will affect cover photo selection, along with input from other users.