Rostelecom Cup 2020 - Wikiwand
For faster navigation, this Iframe is preloading the Wikiwand page for Rostelecom Cup 2020.

Rostelecom Cup 2020

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii

Rostelecom Cup
2020
2019 2021
Data 20–22 listopada 2020
Gospodarz Rosyjska Federacja Łyżwiarska
Miejscowość Rosja Moskwa
Hala Megasport Arena
Organizator ISU
Liczba konkurencji 4
Liczba zawodników 57
Liczba reprezentacji 9
Zwycięzcy
Soliści Rosja Michaił Kolada
Solistki Rosja Jelizawieta Tuktamyszewa
Pary sportowe Rosja Aleksandra Bojkowa
Rosja Dmitrij Kozłowskij
Pary taneczne Rosja Wiktorija Sinicyna
Rosja Nikita Kacałapow

Rostelecom Cup 2020 – trzecie w kolejności zawody łyżwiarstwa figurowego z cyklu Grand Prix 2020/2021. Zawody odbyły się od 20 do 22 listopada 2020 roku w hali Megasport Arena w Moskwie[1].

Ze względu na pandemię COVID-19 i ograniczenia w podróżowaniu międzynarodowym, Rada ISU zadecydowała, że we wszystkich zawodach z cyklu Grand Prix 2020/2021 wystąpią jedynie zawodnicy krajowi i ci, którzy trenują w danym kraju lub regionie geograficznym[2]. Mając na uwadze krajowy charakter zawodów, Rada Międzynarodowej Unii Łyżwiarskiej zadecydowała również, że osiągnięte podczas tej edycji wyniki nie będą miały wpływu na pozycję w rankingu światowym, jak również nie będą brane pod uwagę jako minimalna ocena techniczna (TES) osiągnięta na międzynarodowych zawodach pod patronatem ISU[3]. Ponadto osiągniętych wyników punktowych nie zaliczano do oficjalnych rekordów życiowych bądź rekordów świata[4].

Wszystkie konkurencje zdominowali Rosjanie. W konkurencji solistów wygrał Michaił Kolada, zaś wśród solistek Jelizawieta Tuktamyszewa. W parach sportowych drugi raz z rzędu triumfowali Aleksandra Bojkowa i Dmitrij Kozłowskij, zaś w parach tanecznych po raz kolejny Wiktorija Sinicyna i Nikita Kacałapow.

Terminarz

Data Godzina Konkurencja Segment
20 listopada 13:30 UTC+03:00 / 11:30 CET Soliści Program krótki
15:30 UTC+03:00 / 13:30 CET Pary taneczne Taniec rytmiczny
18:00 UTC+03:00 / 16:00 CET Pary sportowe Program krótki
19:25 UTC+03:00 / 17:25 CET Solistki
21 listopada 13:30 UTC+03:00 / 11:30 CET Soliści Program dowolny
15:40 UTC+03:00 / 13:40 CET Pary taneczne Taniec dowolny
17:30 UTC+03:00 / 15:30 CET Pary sportowe Program krótki
19:10 UTC+03:00 / 17:10 CET Solistki
22 listopada 15:00 UTC+03:00 / 13:00 CET Pokazy mistrzów

Wyniki

Soliści

Poz. Zawodnik Nota łączna[5] SP[6] FS[7]
1 Rosja Michaił Kolada 281,89 3 93,34 1 188,55
2 Gruzja Moris Kwitiełaszwili 275,80 1 99,56 4 176,24
3 Rosja Piotr Gumiennik 268,47 2 96,26 6 172,21
4 Rosja Andriej Mozalow 266,69 6 86,01 2 180,68
5 Rosja Dmitrij Alijew 265,11 5 89,62 5 175,49
6 Rosja Jewgienij Siemenienko 260,78 7 83,42 3 177,36
7 Rosja Makar Ignatow 260,78 4 91,82 7 168,96
8 Rosja Roman Sawosin 250,07 8 82,35 8 167,72
9 Rosja Ilja Jabłokow 242,52 10 79,15 9 163,37
10 Azerbejdżan Władimir Litwincew 239,79 9 81,55 10 158,24
11 Rosja Artiom Kowałew 212,50 11 77,67 11 134,83
12 Białoruś Aleksandr Lebiediew 182,30 12 62,88 12 119,42

Solistki

Poz. Zawodniczka Nota łączna[8] SP[9] FS[10]
1 Rosja Jelizawieta Tuktamyszewa 223,39 2 74,70 1 148,69
2 Rosja Alona Kostorna 220,78 1 78,84 2 141,94
3 Rosja Anastasija Gulakowa 199,03 4 70,07 3 128,96
4 Rosja Aleksandra Trusowa 198,93 3 70,81 4 128,12
5 Rosja Jelizawieta Nugumanowa 191,52 5 68,47 6 123,05
6 Estonia Eva-Lotta Kiibus 186,00 9 57,88 5 128,12
7 Rosja Sofja Samodurowa 184,81 6 68,01 8 116,80
8 Białoruś Wiktorija Safonowa 184,57 7 64,25 7 120,32
9 Azerbejdżan Jekatierina Riabowa 167,85 8 58,58 9 109,27
10 Gruzja Alina Urushadze 150,68 10 55,86 10 94,82
WD Armenia Anastasija Gałustian DNF 11 52,06 DNS
WD Rosja Anna Szczerbakowa DNS

Pary sportowe

Poz. Zawodnicy Nota łączna[11] SP[12] FS[13]
1 Rosja Aleksandra Bojkowa / Dmitrij Kozłowskij 232,56 2 78,29 1 154,27
2 Rosja Anastasija Miszyna / Aleksandr Gallamow 225,80 1 79,34 2 146,46
3 Rosja Apollinarija Panfiłowa / Dmitrij Ryłow 210,07 3 73,84 3 136,23
4 Rosja Jaśmina Kadirowa / Iwan Bałczenko 204,87 4 70,62 4 134,05
5 Rosja Julija Artiemjewa / Michaił Nazaryczew 200,77 5 70,11 5 130,66
6 Rosja Ksienija Achantjewa / Walerij Kołesow 176,63 6 67,50 6 109,13
7 Węgry Ioulia Chtchetinina / Márk Magyar 163,77 7 58,60 7 105,17

Pary taneczne

Poz. Zawodnicy Nota łączna[14] RD[15] FD[16]
1 Rosja Wiktorija Sinicyna / Nikita Kacałapow 217,51 1 91,13 1 126,38
2 Rosja Tiffany Zahorski / Jonathan Guerreiro 206,91 2 84,46 2 122,45
3 Rosja Anastasija Skopcowa / Kiriłł Aloszyn 199,25 3 79,75 3 119,50
4 Rosja Jelizawieta Chudajbierdijewa / Jegor Bazin 193,18 5 76,10 4 117,08
5 Rosja Annabelle Morozow / Andriej Bagin 191,00 4 76,21 5 114,79
6 Ukraina Ołeksandra Nazarowa / Maksym Nikitin 188,25 6 74,86 6 113,39
7 Litwa Allison Reed / Saulius Ambrulevičius 182,56 7 72,43 7 110,13
8 Węgry Anna Janowska / Ádám Lukács 163,65 8 61,34 8 102,31
9 Rosja Jekatierina Mironowa / Jewgienij Ustienko 152,14 9 56,47 9 95,67
10 Białoruś Viktoria Semenjuk / Ilja Juchymiuk 146,38 10 56,22 10 90,16

Przypisy

  1. 2020 Rostelecom Cup (ang.). goldenskate.com. [dostęp 2020-10-24]. [zarchiwizowane z tego adresu (2020-10-24)].
  2. ISU Grand Prix of Figure Skating 2020/21 assignments announced (ang.). ISU, 2020-10-01. [dostęp 2020-10-24]. [zarchiwizowane z tego adresu (2020-10-24)].
  3. ISU Grand Prix of Figure Skating 2020/21 – Announcement (ang.). ISU. [dostęp 2021-01-31]. [zarchiwizowane z tego adresu (2020-11-25)].
  4. Frequently Asked Questions: ISU Grand Prix of Figure Skating Season 2020/21 (ang.). ISU. [dostęp 2021-01-31]. [zarchiwizowane z tego adresu (2020-11-03)].
  5. ISU Rostelecom Cup 2020 – Men – Result (ang.). fsrussia.ru. [dostęp 2020-11-21]. [zarchiwizowane z tego adresu (2020-11-21)].
  6. ISU Rostelecom Cup 2020 – Men – Short Program (ang.). fsrussia.ru. [dostęp 2020-11-21]. [zarchiwizowane z tego adresu (2020-11-20)].
  7. ISU Rostelecom Cup 2020 – Men – Free Skating (ang.). fsrussia.ru. [dostęp 2020-11-21]. [zarchiwizowane z tego adresu (2020-11-21)].
  8. ISU Rostelecom Cup 2020 – Ladies – Result (ang.). fsrussia.ru. [dostęp 2020-11-21]. [zarchiwizowane z tego adresu (2020-11-21)].
  9. ISU Rostelecom Cup 2020 – Ladies – Short Program (ang.). fsrussia.ru. [dostęp 2020-11-21]. [zarchiwizowane z tego adresu (2020-11-20)].
  10. ISU Rostelecom Cup 2020 – Ladies – Free Skating (ang.). fsrussia.ru. [dostęp 2020-11-21]. [zarchiwizowane z tego adresu (2020-11-21)].
  11. ISU Rostelecom Cup 2020 – Pairs – Result (ang.). fsrussia.ru. [dostęp 2020-11-21]. [zarchiwizowane z tego adresu (2020-11-21)].
  12. ISU Rostelecom Cup 2020 – Pairs – Short Program (ang.). fsrussia.ru. [dostęp 2020-11-21]. [zarchiwizowane z tego adresu (2020-11-20)].
  13. ISU Rostelecom Cup 2020 – Pairs – Free Skating (ang.). fsrussia.ru. [dostęp 2020-11-21]. [zarchiwizowane z tego adresu (2020-11-21)].
  14. ISU Rostelecom Cup 2020 – Ice Dance – Result (ang.). fsrussia.ru. [dostęp 2020-11-21]. [zarchiwizowane z tego adresu (2020-11-21)].
  15. ISU Rostelecom Cup 2020 – Ice Dance – Rhythm Dance (ang.). fsrussia.ru. [dostęp 2020-11-21]. [zarchiwizowane z tego adresu (2020-11-20)].
  16. ISU Rostelecom Cup 2020 – Ice Dance – Free Dance (ang.). fsrussia.ru. [dostęp 2020-11-21]. [zarchiwizowane z tego adresu (2020-11-21)].

Bibliografia

{{bottomLinkPreText}} {{bottomLinkText}}
Rostelecom Cup 2020
Listen to this article