For faster navigation, this Iframe is preloading the Wikiwand page for Saneczkarstwo na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018.

Saneczkarstwo na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii

Saneczkarstwo na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018
Ilustracja
Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2018
Pjongczang
ZIO 2014 ZIO 2022
Miejsce

Pjongczang, Olympic Sliding Centre

Data

10–15 lutego 2018

Liczba konkurencji

4

Saneczkarstwo na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018 – jedna z dyscyplin rozgrywanych podczas igrzysk w dniach 10–15 lutego 2018 w Pjongczangu, w Korei Południowej. Zawody odbyły się w czterech konkurencjach: jedynkach, dwójkach i zawodach sztafetowych mężczyzn oraz jedynkach kobiet[1].

Kwalifikacje

 Osobny artykuł: Saneczkarstwo na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018 – kwalifikacje.

W zawodach wzięło udział 110 zawodników (maksymalnie 37 mężczyzn, 27 kobiet i 17 dwójek). Kwalifikacja opierała się na klasyfikacji pięciu pierwszych zawodach Pucharu Świata 2017/2018. Narodowy komitet olimpijski mógł wystawić maksymalnie 10 reprezentantów (3 mężczyzn i kobiet oraz 2 dwójki). Pozostałe 8 miejsc zostało przekazanych narodowym komitetom olimpijskim, które miały możliwość stworzenia sztafety przez wprowadzenie tych zawodników[2].

Terminarz

Oficjalny terminarz igrzysk[3].

Data Godzina Konkurencja Mistrz IO 2014
10 lutego 19:10 (UTC+09:00) / 11:10 (CET) 1. i 2. zjazd jedynek mężczyzn Niemcy Felix Loch
11 lutego 18:50 (UTC+09:00) / 10:50 (CET) 3. i 4. zjazd jedynek mężczyzn
12 lutego 19:50 (UTC+09:00) / 11:50 (CET) 1. i 2. zjazd jedynek kobiet Niemcy Natalie Geisenberger
13 lutego 19:30 (UTC+09:00) / 11:30 (CET) 3. i 4. zjazd jedynek kobiet
14 lutego 20:20 (UTC+09:00) / 12:20 (CET) 1. i 2. zjazd dwójek mężczyzn Niemcy Tobias Wendl

Niemcy Tobias Arlt

15 lutego 21:30 (UTC+09:00) / 13:30 (CET) Sztafeta Niemcy Niemcy

Medaliści

Konkurencja
Gold medal.svg
Złoto
Czas
Silver medal.svg
Srebro
Czas
Bronze medal.svg
Brąz
Czas
Jedynki mężczyzn Austria David Gleirscher 3:10,702 Stany Zjednoczone Chris Mazdzer 3:10,728 Niemcy Johannes Ludwig 3:10,932
Jedynki kobiet Niemcy Natalie Geisenberger 3:05,232 Niemcy Dajana Eitberger 3:05,599 Kanada Alex Gough 3:05,644
Dwójki mężczyzn Niemcy Tobias Wendl
Niemcy Tobias Arlt
1:31,697 Austria Peter Penz
Austria Georg Fischler
1:31,785 Niemcy Toni Eggert
Niemcy Sascha Benecken
1:31,987
Sztafeta  Niemcy
Natalie Geisenberger
Johannes Ludwig
Tobias Wendl
Tobias Arlt
2:24,517  Kanada
Alex Gough
Samuel Edney
Tristan Walker
Justin Snith
2:24,872  Austria
Madeleine Egle
David Gleirscher
Peter Penz
Georg Fischler
2:24,988

Linki zewnętrzne

Przypisy

  1. Luge Events (ang.). Pyeongchang 2018. [dostęp 2017-12-11].
  2. Qualifiaction System For The XXIII Oympic Winter Games Pyeongchang 2018 (ang.). Międzynarodowa Federacja Saneczkarska. [dostęp 2017-12-11].
  3. Schedule (ang.). Pyeongchang 2018. [dostęp 2017-12-08].
{{bottomLinkPreText}} {{bottomLinkText}}
Saneczkarstwo na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018
Listen to this article

This browser is not supported by Wikiwand :(
Wikiwand requires a browser with modern capabilities in order to provide you with the best reading experience.
Please download and use one of the following browsers:

This article was just edited, click to reload
This article has been deleted on Wikipedia (Why?)

Back to homepage

Please click Add in the dialog above
Please click Allow in the top-left corner,
then click Install Now in the dialog
Please click Open in the download dialog,
then click Install
Please click the "Downloads" icon in the Safari toolbar, open the first download in the list,
then click Install
{{::$root.activation.text}}

Install Wikiwand

Install on Chrome Install on Firefox
Don't forget to rate us

Tell your friends about Wikiwand!

Gmail Facebook Twitter Link

Enjoying Wikiwand?

Tell your friends and spread the love:
Share on Gmail Share on Facebook Share on Twitter Share on Buffer

Our magic isn't perfect

You can help our automatic cover photo selection by reporting an unsuitable photo.

This photo is visually disturbing This photo is not a good choice

Thank you for helping!


Your input will affect cover photo selection, along with input from other users.