Skeleton na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018 - Wikiwand
For faster navigation, this Iframe is preloading the Wikiwand page for Skeleton na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018.

Skeleton na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii

 Główny artykuł: Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2018.
Skeleton na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018
Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2018
Pjongczang
ZIO 2014 ZIO 2022
Miejsce Pjongczang, Olympic Sliding Centre
Data 15–17 lutego 2018
Liczba konkurencji 2
Skeleton na
Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018
mężczyźni kobiety
Kwalifikacje

Skeleton na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018 – jedna z dyscyplin rozgrywanych podczas igrzysk w dniach 15–17 lutego 2018 w Pjongczangu, w Korei Południowej. Zawody odbyły się w dwóch konkurencjach: zawodach męskich i żeńskich[1].

Kwalifikacje

 Osobny artykuł: Skeleton na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018 – kwalifikacje.

W zawodach wzięło udział w sumie 50 zawodników (20 kobiet i 30 mężczyzn). Kwalifikacja opierała się rankingu Pucharu Świata 2017/2018 z dnia 14 stycznia 2018 roku. Skeletoniści mogli wziąć udział pod warunkiem spełnienia odpowiednich wymagań[2].

Terminarz

Oficjalny terminarz igrzysk[3].

Data Godzina Konkurencja
15 lutego 10:00 (UTC+09:00) / 2:00 (CET) 1. i 2. zjazd mężczyzn
16 lutego 9:30 (UTC+09:00) / 1:30 (CET) 3. i 4. zjazd mężczyzn
20:20 (UTC+09:00) / 12:20 (CET) 1. i 2. zjazd kobiet
17 lutego 20:20 (UTC+09:00) / 12:20 (CET) 3. i 4. zjazd kobiet

Medaliści

Konkurencja
Złoto
Czas
Srebro
Czas
Brąz
Czas
Ślizg mężczyzn Korea Południowa Yun Sung-bin 3:20,55 Nikita Triegubow 3:22,18 Wielka Brytania Dominic Parsons 3:22,20
Ślizg kobiet Wielka Brytania Elizabeth Yarnold 3:27,28 Niemcy Jacqueline Lölling 3:27,73 Wielka Brytania Laura Deas 3:27,90

Przypisy

  1. Skeleton Speed Skating Events (ang.). Pyeongchang 2018. [dostęp 2017-12-13].
  2. Qualifiaction System For The XXIII Oympic Winter Games Pyeongchang 2018 (ang.). Międzynarodowa Federacja Bobsleja i Toboganu. [dostęp 2017-12-13].
  3. Schedule (ang.). Pyeongchang 2018. [dostęp 2017-12-13].
{{bottomLinkPreText}} {{bottomLinkText}}
Skeleton na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018
Listen to this article